To moja ulubiona sałatka na chłodne dni. Dorzucam do niej superzdrowy dodatek ze słoika

Dodano:
Sałatka z soczewicy Źródło: Shutterstock / DronG
Sałatki uwielbiam robić i jeść. To dlatego, że szybko się je przygotowuje, a przy tym są smaczne i zdrowe. Szczególnie lubię pożywne i sycące sałatki, które świetnie sprawdzają się w roli przekąski czy lekkiego posiłku do pracy.

Sałatka to moim zdaniem jeden z najlepszych pomysłów na przekąskę. Potrafi być bowiem nie tylko smaczna i pożywna, ale też bardzo zdrowa. Szczególnie jeśli doda się do niej wartościowe składniki. Z pewnością należy do nich soczewica, której nawet nie trzeba gotować, bo jest dostępna pasteryzowana w słoiku. Z jej dodatkiem raz-dwa robię pyszną, kolorową kompozycję, którą często pakuję do pracy.

Jaką soczewicę dodać do sałatki?

Soczewica występuje w kilku odmianach, które różnią się kolorem i zwartością nasion. Do sałatek moim zdaniem najlepiej nadaje się soczewica zielona i czarna. To dlatego, że obie nie rozpadają się w czasie gotowania i dobrze zachowują kształt.

Soczewica zielona jest lekko orzechowa w smaku i twardawa, dzięki czemu dobrze komponuje się z innymi składnikami sałatki. Z kolei czarna soczewica ma lekko ziemisty smak i czarny kolor, dzięki czemu ładnie prezentuje się w sałatkach. Jest drobna i również nie rozpada się w czasie gotowania.

Obie soczewice można kupić w wersji konserwowej, czyli gotowe do użycia. Dość szybko można je też ugotować. Na ugotowanie soczewicy zielonej potrzebujemy zwykle 20-25 minut, czarnej 15-20 minut. Po ugotowaniu soczewicę warto przelać zimną wodą, co zatrzyma proces gotowania.

Jak zrobić sycącą sałatkę z soczewicą?

Przygotowanie sycącej sałatki z soczewicą jest proste i szybkie, zwłaszcza jeśli sięgnie się po gotowe warzywo ze słoika. Wystarczy je tylko osączyć, ewentualnie wcześniej przepłukać i połączyć z pozostałymi, rozdrobnionymi dodatkami.

Przepis: Sałatka z soczewicą

Sałatka z soczewicy, koziego sera, suszonych pomidorów i sałaty rukoli

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 szklanki soczewicy ze słoika
  • 50 g sałaty rukoli
  • kilka suszonych pomidorów z oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 g twarogu koziego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSoczewicę przelej na sito, przepłucz zimną wodą, dokładnie osącz. Rukolę opłucz, osusz, możesz nieco rozdrobnić. Suszone pomidory pokrój w paski. Oliwki przekrój na połowę. Cebulę pokrój w półkrążki.
  2. Mieszanie składnikówRozdrobnione składniki sałatki umieść w salaterce. Wymieszaj je, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Połącz z oliwą z oliwek, posyp kawałkami twarogu.

Wartość odżywcza soczewicy

Soczewica zaliczana jest do warzyw strączkowych. Stanowi doskonałe źródło wartościowego białka, a także błonnika, witamin i soli mineralnych. Dostarcza nam sporo kwasu foliowego oraz fosforu, magnezu i potasu. Co ważne, ma niski indeks glikemiczny, więc jej spożycie nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Jest to korzystne zwłaszcza dla osób chorych na cukrzycę.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...